+46 703 40 19 18 - marinan@dockanmarina.se

Malmö booked.net
+C

Home » News » Skutfest

Skutfest

Nu är det skutfest i Dockan Marina – Malmö Cityhamn. Tryggt förtöjda vid kaj 31 och 24 ligger nu Gratia, Gratitude och Sarpen. Vill Ni ta en titt på fantastiska segelfartyg från kajen så ta Er ner till Dockan Marina idag. Gratia och Gratitude avseglar i morgon medan Sarpen kommer att ligga kvar till och från till och med den 12 Juli.

Klicka på bilder för fullt format:

IMG_9606 IMG_9612 IMG_9613

 

Gratia har faktiskt ett förflutet från Malmö. Följande text har vi klippt från Svenska Kryssarklubbens hemsida (SXK äger fartyget idag):

På varvet H. Hansen & Co år 1900, byggdes Gratia på Isle of Wight. På den tiden hade hon namnet Bertha och ägdes av J.K Soames.

Hennes hemmahamn var Southampton och hon var riggad som Yawl. Detta innebar att hon hade rorkult, längre klyvarbom samt storbom och en liten mesan som skotades i ett “rövstrå” i aktern. Soames ägde Bertha till 1916 då hon bytte både ägare och namn. Den nye ägaren var en fransman vid namn Maurice Delahaye. Dåvarande Bertha fick nu namnet Aziade och ny hemmahamn blev Havre på franska kusten.

Under en tid försvann Gratia ur Lloyds Register of Yachts och återkom inte förens 1921 med ny ägare, återigen i Southampton. Denna gång ägdes hon av Sir William J.M Burton, som blev adlig under samma tid och därför kunde investera i installationen av en fyrcylindrig parafinmotor. Dock dröjde det inte särskilt länge innan en R. Ashton från London 1929 tog över ägandet. Lyckan höll i sig och ett år senare, 1930, fick hon ett nytt segelställ av en segelmakare vid namn Gowen.

Ytterliggare sex år senare, 1936, blev Aziade omdöpt till Blue Shadow av K. McConnel som hade henne i sin ägo en tid. Efter alla dessa ägarbyten försvann hon återigen ur Lloyds Register och dök först upp år 1938 med, den inom seglarskolan välkände, Einar Hansen som ny ägare.

Einar Hansen var skeppsredare från Malmö och det sägs att han köpte Gratia i Danmark. Ännu ett namnbyte samt segelskifte infann sig och vid denna tidpunkt gick hon under namnet Cinderella med segelställ tillverkat av Ratsey. Einar såg till att Cinderella fick sig en helrenovering och riggade om henne till skonare. Hon hölls därefter i hans ägor som vitmålad lustyacht fram tills 1964.

1964, då Einar efter en längre tid hade försökt att sälja fartyget men inte funnit någon passande köpare vände han sig till seglarskolan. Till följd av begränsade resurser var seglarskolan till en början tvungen att tacka nej till erbjudandet. Einar tyckte dock mycket om idén att hon skulle kunna fortsätta seglas och dessutom till ett gott ändamål så han återkom med ett nytt förslag om att skänka Cinderella till seglarskolan. Vid denna tidpunkt hade Gratitude precis kommit i seglarskolans ägo och det fanns inga resurser till att bygga om Cinderella till ett skolfartyg så ännu en gång fick han avslag. Men Einar gav sig inte. Då kom det oemotståndliga budet om att renovering samt byte av segelställ skulle finansieras av Einar Hansen själv. Denna givmildhet kunde seglarskolan inte tacka nej till och Cinderella blev tillslut den idag kända Gratia.

I mitten på 70-talet riggades hon om till ketch för att bättra anpassas till seglarskolans utbildning samt de andra fartygen. Då passade man även på att bygga om inredningen så att 18 elever skulle få plats. Sedan dess har hon genomgått ytterligare en totalrenovering med omfattande skrovrenovering. Yachtkaraktären från tidigt 1900-tal är än idag väl bevarad. Namnet är taget för att visa tacksamhet för Einar Hansens otroliga bidrag till verksamheten.

Gratia

« Förra inläggetNästa inlägg »

Fasta båtplatser och gästhamn mitt i Malmö city!