+46 703 40 19 18 - marinan@dockanmarina.se

Malmö booked.net
+C

Home » News » Sjöfartsverket har gett klartecken för stora kryssningsfartyg i Malmö

Sjöfartsverket har gett klartecken för stora kryssningsfartyg i Malmö

Nu har Malmö hamn fått klartecken för att ta emot stora fartyg vilket kan öka antalet kryssningsturister i stan. 10 000 är på gång år 2018.

– Att vi har fått klartecken från Sjöfartsverket på att ta emot fartyg på upp emot 300 meter skapar helt nya förutsättningar för kryssningsverksamheten här i Malmö. Det är ett viktigt besked både för oss och för staden Malmö, eftersom större fartyg för med sig fler personer. Inför kryssningssäsongen 2018 har vi redan tio inbokade anlöp, vilket innebär över tiotusen passagerare, säger Arnt Møller Pedersen, ansvarig för kryssningstrafiken på Copenhagen Malmö Port AB.

Frihamnens maxgräns har tidigare legat på 240 meter, vilket gjort att de riktigt stora kryssningfartygen inte kunnat lägga till i Malmö.

Under hösten har CPM, Copenhagen Malmö Port A, gjort en rad simuleringar för att undersöka om Malmö ändå inte skulle kunna ta emot längre fartyg.
Simuleringarna genomfördes i Göteborg där olika typer av båtar fick utstå olika former av väderleksförhållanden och vindstyrkor. Totalt genomfördes 18 anlöp med de förutsättningar som finns i Frihamnen i Malmö.
Fartygen som anlöper Malmö måste klara av att manövreras i en hastighet på tre knop och en sidovind på tio meter per sekund utan hjälp från lotsbåtar.
Testerna gick bra så nu har Sjöfartsverket gett klartecken för fartyg som kan öka kryssningsturismen i Malmö och Skåne.
« Förra inläggetNästa inlägg »

Fasta båtplatser och gästhamn mitt i Malmö city!